Oamenii de știință au reinventat roata, la propriu: cum se rostogolește în sus

de: Ozana Mazilu
26 06. 2022

O echipă internațională de cercetători a creat un robot cu o „roata ciudată” care se poate rostogoli spontan pe o înclinație, o interpretare jucăușă și aparent care sfidează gravitația a mecanicii inspirate de biologie.

Cu toate acestea, invenția nu încalcă nicio lege a fizicii. Oscilațiile reglate fin ale fiecăruia dintre segmentele sale individuale îi permit să se împingă pe sol și chiar să învingă obstacole, în timp ce se îndepărtează de un deal, așa cum este detaliat într-o nouă pretipărire observată de Quanta Magazine. Așa că, deși este desigur foarte inteligent, nu este o mașină cu mișcare perpetuă.

Roata care se rostogolește în sus: cum funcționează, de fapt

Astfel, trucul roții este contraintuitiv. Este alcătuit din motoare individuale care sunt legate între ele pentru a forma structura sa rotundă, cu fiecare modul conectat la brațe din plastic încărcate cu bandă de cauciuc care sunt aranjate astfel încât să genereze cuplu opus – un aranjament instabil „nereciproc” care, în mod normal, nu ar permite roții să se miște deloc.

Cu toate acestea, împingerea și tracțiunea motoarelor individuale generează oscilații circulare care determină întinderea și extinderea roții într-un mod care îi permite să se rotească în sus. Fizica: încă neînvinsă.

Nu este complet diferit de ceea ce se întâmplă în natură.

„Animalele sunt o mulțime de componente oscilatorii interconectate care trebuie să lucreze împreună”, a declarat Nick Gravish, cercetător la Universitatea din California, San Diego, care nu a fost implicat în cercetare, pentru Quanta.

Dar încă nu este clar dacă biologia profită deja de acest tip de procese. Este, totuși, o nouă cale potențial interesantă pentru a afla mai multe despre mediul natural, inclusiv despre mișcarea grupurilor de animale fără lider.

Deși ghidușă, tehnologia nu va înlocui exact roata în curând.